Op bijbaantje.nl kun je direct zoeken in 2.718 bijbaantjes en scholierenwerk. Ben jij scholier? Vind snel je ideale bijbaantje of scholierenbaan en solliciteer direct online!

Home Voor werkgevers
Tips & Adviezen

Gedrag op het werk

 

Het is zo ver: je begint aan je bijbaantje. Maar hoe kun je je het beste gedragen? Het kan even duren voordat je wordt geaccepteerd en je thuis voelt. Om je hierbij te helpen vind je hieronder acht tips voor je gedrag tijdens je bijbaantje. 

1. Luister naar je collega’s
Je collega’s kunnen je veel vertellen over het bedrijf waar je bent binnengekomen. Het is dus belangrijk dat je goed luistert als je iets wordt vertelt. Zo leer je snel het bedrijf, je collega’s en de werkzaamheden kennen.

2. Stel je flexibel op
Als je op je bijbaantje te maken krijgt met problemen of situaties waar je even geen raad mee wat, kunt jij je bewijzen door jezelf flexibel op te stellen. Als jij laat zien dat je oplossingen kunt bedenken krijg je snel het respect van je collega’s.

3. Stel je sociaal op
Als je nieuw bent op je werkadres, is het belangrijk om een goede (eerste) indruk achter te laten. Dat kun je onder andere doen door je sociaal op te stellen. Help je collega’s als dat nodig is en ruim bijvoorbeeld altijd je eigen spullen op. Je zult zien dat als jij sociaal en behulpzaam bent naar anderen, ze dat ook naar jou zijn.

4. Laat zien dat je energiek bent
Als jij energiek overkomt, door bijvoorbeeld af en toe een praatje te maken en hard te werken, zullen andere mensen eerder met jou samen willen werken. Daarnaast wordt het gewaardeerd als jij goed je best doet en laat zien dat je energie stopt in je werk.

5. Neem initiatief
Probeer af en toe wat initiatief te nemen op je bijbaantje. Kom bijvoorbeeld met een bepaalde oplossing voor een probleem, of doe werk dat anderen laten liggen. Door initiatief te tonen kun je laten zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en zelfstandig kunt denken/ werken. Zo win je het respect van je collega’s.

6. Probeer niet te roddelen
Als je nieuw bent kun je beter niet gelijk over je collega’s gaan roddelen. Je kent immers niet iedereen goed en weet niet wie er betrouwbaar is. Als je collega’s er achter komen dat jij over ze roddelt maak je jezelf niet bepaald geliefd.

7. Meld ongewenst gedrag
Mocht het voorkomen dat jij wordt gepest of gediscrimineerd, maak hier dan altijd melding van bij je leidinggevende. Je kunt dan samen met de betrokken personen proberen tot een oplossing te komen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je elke dag tegen jouw bijbaantje opziet.

8. Blijf jezelf
Wat er ook gebeurt, doe je niet anders voor dan je bent. In de meeste gevallen hou je dit toch niet lang vol en wordt je er niet gelukkiger van. Bedenk dat je niet altijd met iedereen goed kunt opschieten.

 


<< Wettelijk toegestaan werk CAO >>

Tips & Adviezen - Copyright Bijbaantje.nl 2019 - Naar boven

Bijbaantje.nl is onderdeel van Melon Media netwerk

Zoekbijbaan.nl | Stagemotor.nl | Zoekvakantiewerk.nl | Zoekoppas.nl | Kamersonline.nl | Stagetips.nl

© 2019 • KvK nr: 24309347